Verbascum phlomoides L. – Divizma krupnocvetna
Familija Scrophulariaceae
Ostali narodni nazivi: lopen

Morfološki opis: Dvogodišnja biljka do 120 cm. visoka. Stabljika uspravna, pokrivena pepeljastosivim filcanim dlakama, prelazi u klasoliku cvast ili u gornjem delu slabo razgranata. Svi listovi pepeljastosivi ili žućkastozeleni; prizemni suženi u dršku. Plod – čaura tupa, sa kratkim šiljkom, dlakava. Cveta od juna do avgusta.
Životna forma: Terofita
Stanište: Raste na sunčanim i kamenitim mestima, utrinama, sprudovima, rečnim nanosima, krčevinama.
Rasprostranjenje u Srbiji: Rasprostranjena.
Opšte rasprostranjenje: Skoro cela Evropa, osim krajnjeg severa, Kavkaz.
Biljnogeografska pripadnost: Subpontsko-submediteranski florni element
Način prikupljanja i sušenja: Ispod stabljike se prostre platno, a štapićem blago po njoj udara kako bi opali krunični listići. Suši se brzo i pažljivo, u vrlo tankom sloju, na suncu ili u hladu, na promaji.
Vreme prikupljanja: preko leta i jeseni, sve dok biljka cveta.
Lekoviti sastojci i način upotrebe: Sadrži flavonoide, iridoide, saponine, sterole, karotinoide, ksantofile, fenolne kiseline, sluzi, šećere i dr.
-Upotrebljava se u obliku čaja protiv hroničnog bronhitisa i astme. Spolja, kao obloga, napravljena od sveže izgnječenih cvetova kuvanih u ulju, omekšava, ublažava bol i ubrzava isceljivanje rana, čireva i lišajeva. Cvetovi kuvani sa mlekom deluju protiv kašlja i drugih oboljenja. Sok iz svežih cvetova ublažava bolove u zglobovima, pomaže i kao sredstvo za ispiranje kod zapaljenja oka. Jačom tinkturom suzbijaju se promrzline, reumatizam i giht.