Dok većina građana jedva čeka sunce, one koji se bore sa alergijama samo kiša tokom leta može da obraduje jer jedino tada mogu da dišu bez problema. Poleni trave, koprive i lipe sa prvim lepim danima imaće povišene koncentracije, najavljuju stručnjaci iz Agencije za zaštitu životne sredine. Trenutno je aktuelan polen trava, koji ima jako alergijsko dejstvo i koji mnogima pravi zdravstvene probleme.
S druge strane, stručnjaci za alergiju opominju da su pacijenti u najvećoj opasnosti od polena baš u trenutku cvetanja biljaka, pa tada treba da izbegavaju čak i provetravanje prostorija. Ljudi često nisu svesni koliko preosetljivost na polen može biti opasna.
Svi poleni su podjednako opasni, kažu stručnjaci. Na primer, poleni trava imaju jednu, dve ili tri komponente koje izazivaju zdravstvene tegobe, a ambrozija čak sedam. Poleni korova, gde se ubraja i ambrozija, aktuelni su od sredine jula do kraja oktobra, dok su jedina tri meseca bez alergija novembar, decembar i januar.
Ljudski organizam različito reaguje na alergene. Osim standardnih reakcija, poput curenja nosa ili svraba očiju, dešavaju se i alergijske reakcije na sluzokoži creva, koje je ponekad teško otkriti. Sve alergične osobe muče slični simptomi, a to su kijavica, svrab i obilna sekrecija iz nosa, glavobolja, suzenje, kašalj, otežano disanje.

Prevencija
što ranije krenuti sa terapijom
svakog dana treba prati kosu
ne sušiti veš napolju jer mokar veš sakuplja polen
često menjati garderobu
fiziološkim rastvorom ispirati nos
kada su visoke koncentracije polena ne provetravati prostorije
Kalendar
polen drveća – mart, april
polen trava – od maja do jula, nekad i do kraja avgusta
polen korova – od kraja jula do oktobra