Crni godži

Crni godži je biljka poreklom sa Tibeta, rođak svima nam poznatom crvenom godžiju ali daleko lekovitiji. 
Njegova lekovitost se ogleda u više segmenata a najznačajniji je taj što pored vitamina, minerala i raznih mikroelemenata, sadrži veoma retki plavi pigment antocijanin i rezveratrol

Ove materije imaju jaka antioksidativna svojstva pa se bobice ovog neobičnog voća bore sa malignim ćelijama u ljudskom i životinjskom telu. 
Pored toga: 
– usporava starenje organizma
– smanjuje loš holesterol
– eliminiše slobodne radikale
– pomaže jačanju kardiovaskularnog sistema

Kada je u pitanju visoka cena crnog godžija odgovor je u tome što sadrže neverovatne količine rezveratrola koji je neprocenljiv u očuvanju zdravlja a sama biljka je još nedovoljno rasprostranjena.
Rezveratrol je biljni polifenol koji se u malim količinama nalazi u voću i povrću uglavnom ljubičaste do crvene boje. 
Od ove skale daleko odskače crni godži koji sadrži do sada ne zabeležene koncentracije. Od davnina je nauci bilo poznato da rezveratrol pomaže usvajanju vitamina kao i da ima antimutageno svojstvo čime pomaže ćeliji da se izbori sa potencijalnim degeneracijama i malignitetom. Nauka je dugo tražila način kako da izoluje rezveratrol i učini ga dostupnim potrošačima po pristupačnoj ceni ali je taj proces do danas ostao nerešiv. 
Uzrok rapidnom skoku potražnje za crnim godžijem je upravo činjenica da je pronađen način da se potreba za rezveratrolom zadovolji.
Ustanovljeno je da svega 2,5- max 4g suvog ploda dnevno zadovoljava sve potrebe čoveka za ovom blagotvornom materijom. Upravo ova činjenica objašnjava i cenu crnog godžija na svetskom tržištu.

Postoje saznanja da je jedno vreme nastala opšta nestašica ovih bonica a uzrok je to što je kineska vojska otkupila sve svetske zalihe za ishranu svojih pripadnika. Ovaj podatak govori mnogo o njegovoj lekovitosti, imajući u vidu da su upravo Kinezi najbolji poznavaoci biomedicine na svetu i da ništa ne rade slučajno. 

FRANCUSKI PARADOKS
Francuskim paradoksom je nazvana pojava da francuska nacija ima zavidno zdravlje kardiovaskularnog sistema a da pritom njihove navike to ne opravdavaju. Naime Francuzi su poznati po tome da konzumiraju velike količine masne hrane, sireva i mesa ali da uz to piju više crnog vina od ostalih naroda. Nauka je dala odgovor a odgovor se zvao REZVERATROL. Poznato je da crno vino sadrži ovu materiju ali je manje poznato da CRNI GODžI sadrži daleko više tog polifenola od crnog vina i svih drugih poznatih izvora.  Zaključak je da bi redovnim konzumiranjem bobica, potrebe organizma bile isto tako zadovoljene i da bi konzumenti čak sebi mogli da dopuste i koji zalogaj više u kompenzaciji. 

Ova biljka je vrlo retka kako zbog toga što je njeno prirodno stanište na vrlo nepristupačnim terenima Azije, tako i zbog toga što njena eksploatacija u deceniji za nama doživljava sve veći uspon.

Od nedavno istoimena firma „Nikola Korbar – Crni godži“ iz Beograda, distribuira plod i sadnice ove biljke koju mnogi nazivaju superhranom. 

Sadnice crnog godžija

Zasadi ove biljke, najsličniji su zasadima vinove loze ili maline. 
Preporuka je da se sadnice sade na rastojanju od 1,2m a da se u redovima formira žičana potpora na koju se usmeravaju grane kako pod težinom ploda ne bi dodirivale zemlju. 

Sadnice se zbog velike potražnje uglavnom proizvode po porudžbini dok je manje količine za okućnice moguće kupiti tokom cele godine.  

više na sajtu proizvođača