Priprema čaja od crnog godžija

Kada neko pomene čaj, uglavnom nam padne na pamet ključala voda kojom posle zalijemo suve aromatične biljke. Ali, ukoliko se radi o biljkama punim vitamina, koje, naravno želimo da sačuvamo, ključala voda ne dolazi u obzir. Zašto? Često slušamo onaj savet, da ne stavljamo limun u vreo čaj, da mora malo da se ohladi….  Isto tako je i sa crnim godžijem. Poznato je da su vitamini poput vitamina C veoma krhki i osetljivi kada je u pitanju temperatura.

Zato nemojte dodavati ključalu vodu direktno preko bobica crnog godžija, bilo da su sveže ili osušene, jer ćete na taj način pokvariti njihov ukus, znatno smanjiti nutritivne vrednosti i upropastiti boju. Ako dodate samo hladnu vodu, izvući ćete boju, ali ne i ukus. Preporučujemo upotrebu mlake tople vode, jer je tada godži bobica „najsrećnija“, pruža svoju najbolju boju i ukus.

Temperatura vode: 50-75 stepeni vode

Količina: 2g na 250 ml vode

Vreme namakanja: 3-5 minuta

Predlog serviranja: piti toplo.

Ne koristite kipuću vodu!

Dobra strana ovoga je i to što svi koji štedimo vreme, ne moramo da čekamo ni da voda proključa a ni da se čaj ohladi. Brzo je gotov a može odmah da se pije.

Ukoliko želite da vaš plavi čaj dobije divnu svetlo ružičastu boju, dodajte nešto kiselo, na primer limun ili par kapi soka od pomorandže.

Šta sve može da se radi sa bobicama crnog godžija?

Daćemo vam ovde samo nekoliko ideja, a samo od vaše kreativnosti zavisi, koliko ćete ovu listu proširiti.

  • Možete njime obojiti jogurt 
  • možete njime obojiti šlag
  • možete ga ubaciti u smuti
  • možete se zabavljati dok gledate kako boji vodu
  • Možete njime ofarbati sutlijaš
  • Možete njime obojiti čak i kolače ili palačinke, ako ga dodate u testo.

Na našem sajtu  crnigodzi.com možete naći još ideja i recepata kako da pripremite zdrave poslastice, koristeći ove lekovite bobice na najbolji mogući način. 

Jako je puno mogućnosti kuvanja i pripremanja i dekorisanja jela sa crnim godžijem, ali imajte na umu da što ga više termički tretirate, visokim temperaturama, smanjujete njegovo lekovito dejstvo.

Ukoliko želite pouzdan izvor bobica ili sadnica za uzgoj, saveta ili usluga u realizaciji života sa biljkama,  tu smo za vas.