Ovo su najlepši četinari naših prostora i naša topla preporuka za sadnju u dvorištima, parkovima i drugim zelenim površinama.
Pored svoje dekorativnosti koja ne izostaje ni leti ni zimi što je vrlo važno na svakoj površini, ove biljke transpiravijom odaju prijatne mirise i baktericidne materije.
Crni bor
Šumski četinar  koji  uspeva na kiselim i rastresitim terenima. Raste i na preko 1600 metara  visine. ne voli senku. Razmnožava se isključivo semenjem u  šumskim rasadnicima gde  se semenje uzima  sa zdavih i sortno cistih  jedinki.
Beli bor 
Isto je sumski cetinar i ponekad  samoniklo raste  na slabijem zemljistu u simbiozi  liscara . Razlikuje se po  svetlijoj kori od  crnog bora i drugacijim sisarkama kao i po nervaturi  cetina tj. iglica . Razmnozava se semenjem od biranih  jedinki u sumskim rasadnicima . Podnosi  senku i  los kvalitet zemljista . ne moze na velikim visinama ali moze  u priobalju mediterana . Postoje mnogo  podvrsta  belog i crnog bora .
Kedrovi
Kod nas poznata ukrasna parkovska biljka  koja  živi veoma dugo. Podnosi gradska zagadjenja i nije toliko zahtevan po pitanju staništa . neke od sorata se razmnožavaju semenjem a neke iskljucivo kalemljenjem na podlogu crnog bora i to  kosim rezom  tokom juna meseca .
Vrste kedrova koji se gaje po Srbiji su : Kedrus deadara, K. libani i Himalajski kedar. Postoje i neki novi  klonovi ali  ih  još uvek nisam pronašao u Srbiji.
Abies alba-Jela 
Četinar visokih planina i kisele zemlje . Voli  duboka rastresita i humusom bogata zemljišta . Četine su glatke i kora je glatka . ne podnosi zasenjivanje pa  se  sadi  na vecoj razdaljini nego li smrca. Razmnožava se semenjem a moze i reznicama od vršnih grana  .
Picea abies-Smrca
Veoma robusan i snažan četinar  koji naraste i preko 30 metara. Smrča je naša najbolja  za pošumljavanje  goleti. Podnosi sve tipove tla . Do 5. godine sporo raste a posle  krece naglo tako da na  humusnim zemljistima  stablo moze dostici i do 60 cm. u precniku za oko 30 godina. Razmnozava se isključivo semenjem u šumskim rasadnicima .
Larix decidua-Ariš
Ariš je jedini cetinar nase flore kome u jesen pred zimu otpadaju četine i grane  tokom zime budu gole. Služi  za pošumljavanje najvećih visina  na planinama . razmnožava se isključivo semenjem u šumskim rasadnicima.
Tuje [ ukrasni cetinari ]
Postoje  preko 300  vrsta ukrasnih četinara koji se gaje u hortikulturi. Pocev od čempresa, pačempresa , loptastih tuja i raznoraznih  klonova  pa do ukrasnih kleka bez bodlji ili sa bodljama . Namena ukrasnih četinara je  za dekoraciju i ukras u parkovima . Razmnozavaju se semenjem i reznicama   za potrebe hortikulture i gradskih uredjenja  parkova.
 
Piše: Nenad Sinadinović